salam ukhwah

Buat Apa Yang Allah Suruh, Tinggal Apa Yang Allah Larang

Translate

Selasa, Oktober 09, 2012

MENGUMPAT



Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..
Ahlan Wasahlan..
(^_^)






Dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani. [Surah Al-Hujurat 49:12]


Mengumpat dalam dunia internet ni pun ,dah menular sekarang,tuduh menuduh,dengki mendengki,x puas hati pasal satu situation so buat satu post kutuk kutuk org tu,sindir sindir org tu..

contoh mengumpat di FB

adeh…. Tahu tak? Melompat2 sisyaitan keriangan krn dah brjaya

~✿Say you're sitting at a coffee shop. Sipping your hot cup of coffee with your friends / cousins / mom / aunties / grandma. Sitting back on that comfortable chair and maybe staring at that last piece of brownie on the coffee shop's display shelf, until you hear......

~✿"Ish! Just look at that woman. Apa lah pakai seluar pendek macam tu. Dah la melayu, sah la orang Islam. Takkan husband dia tak suruh tukar baju sebelum keluar rumah kot?"

~✿ "Haa yang ni pulak pesyen pakai tudung tapi pakai t-shirt pendek and jeans ketat. Baik tak payah pakai tudung kalau macam tu."

"Laaa family ni pulak satu macam. Mak dia bertudung litup tapi anak dia bagi pakai baju plunging neckline and jeans ketat. Tegur la anak tu kalau ye pun."

and the conversations can continue this way until you feel like leaving your hot coffee on the table and taking off, leaving these people to continue multiplying their sins until they finish their coffee.

Do you know the definition of 'Ghibah'?- I'll tell you.

Ghibah linguistically means a truthful statement that is said in the person's absence and he would dislike to have that said about him/her. By the shar'i definition, it's called "BACKBITING"atau dikenali sebagai MENGUMPAT

Stop yourself from spreading sto0ry about others.try cabut tanduk atas kepala korang tu.. heee. :P

Apa yang kita akan buat kalau kwn2 kita buka mulut nak mngumpat?sumbat je ear phone kat telinga n buat muka tkde prasaan .memangla susah coz sume org memng suke dngr gossip tapi at least try to be better person,, xsalahkan???
Masa untuk brhenti mengumpat ;)
JOM bersihkan hati untuk jadi hamba yang baik.




ubat hati.....


hablumminallah..hablumminannas..(^^)

Syukron jazilan for reading
p/s NaK JaDi PeNyeJuk Di MaTa, PeNaWaR di HaTi...(^_^)

Catat Ulasan

❤●• 1st award (21 feb 2011)·٠•●❤

Taubat Seorang Hamba-irsyadee